Sunday, October 2, 2011

2. kodutöö "Sotsiaalvõrgustikud Matt Webb kriteeriumite põhjal"

Taas on käes aeg pühendada natuke aega kodutööde tegemisele. Seekord tahan rääkida sotsiaalvõrgustikust last.fm Matt Webbi kriteeriumite näitel. last.fm on muusika levitamisele, artistide tutvustamisele ja sarnaste muusikaliste huvidega inimeste kokkuviimisele pühendunud sotsiaalvõrgustik.


  • Identiteet -last.fm ei ole koht, kus ennast tingimata pärisnime all peaks tutvustama. Pigem vastupidi, teiste kasutajatega saab jagada oma muusikalisi eelistusi olles täiesti anonüümne. last.fm iseloomustab selle kasutajaid kõige paremini nende muusikamaitse, pakkudes nii luua uusi kontakte läbi ühise muusika maitse. Kel huvi see saab siiski kasutada oma olemasolevate sõprade ja kontaktidega ühendus üle "friendfinder" tööriista või lisades lihtsalt sõber tema konto nime järgi sõbralisti.
  • Kohalolek - last.fm ei ole klassikaline sotsiaalvõrgustik nagu Facebook. Pigem võib last.fm nimetada omamoodi pilveteenuseks, kus saad oma lemmikmuusikat ükskõik kustkohast interneti teel kuulamas käia. Oma kohalolekust annabki kõige paremini märku selle teenuse kasutamine, sest last.fm näevad kõik su kontaktid millist muusikat parasjagu kuulad või millisele loole oled andnud kiitva hinnangu.
  • Suhted - suhteid iseloomustab kindlasti nii ühine tutvus kui ka muusikamaitse. Vastavalt sellele saad oma ka oma suhteid last.fm kujundada.
  • Vestlused - last.fm on võimalik vahetada sõnumeid või jätta "shout", kuid reaalajas vestluste pidamise võimalus puudub. Lisaks näeb iga kasutaja enda ja sõbra viimaseid tegevusi ning mida hetkel kuulatavat muusikalugu.
  • Rühmad - erinevatesse muusikagruppidesse kuulumisega saad näidata enda huvi konkreetsete artistide suhtes või laiemalt mingi muusikavoolu suunas.
  • Reputatsioon - punkte saadakse last.fm-s muusika kuulamise eest. Aga põhiline pole siin kindlasti mitte punktide kogumine, vaid võimalus oma sõbruskonnale uut muusikat soovitada ja nende eelistustest osa saada.
  • Jagamine - muusikast mida kuulad saavad teised osa. last.fm pakub sarnast muusikat vastu kuulamiseks, laiendades kuulaja kogemusi.

No comments:

Post a Comment