Sunday, October 9, 2011

3. kodutöö "Blogimise motiivid"

Seekordses postituses räägin blogi pidamise erinevatest motiividest. Käesolev postitus valmib IDK6100 “Sotsiaalne tarkvara ja võrgukogukonnad" kolmanda kodutöö raames.

Alustan esmalt blogi defineerimisest. Sõna "blog" tuleneb väidetavalt sõnast "weblog", kuid mida võib ka lugeda kui "we blog" ehk "me blogime". Selle neologismi autoriks peetakse Peter Merholz. Samal ajal tuli käibele ka teine uudissõna "blogosfäär", millega defineeriti blogide maailma tervikuna. Eestikeelse vastena blogile on kasutusel ajaveeb.

Miks siis inimesed blogivad? Toon mõned olulisemad näited, mis põhinevad minu isiklikul arvamusel.
Laiemalt vaadates on blogimise olulisemaks motiiiviks kahtlemata personaalse meedia levitamine. Erinevalt veebifoorumitest, võrgukogukondadest ja wikidest, on blogi kandvaks jõuks konkreetse inimese panus. Eneseväljenduseks võib olla mitu põhjust:
  • teadmiste levitamine ning selle käigus ka teadmiste omandamine
  • päeviku või logi pidamine (blogi algidee)
  • internetis enda nähtavaks tegemine
  • sõpruskonnaga suhtlemine
  • raha teenimine.

Teadmiste levitamine- blogimise teel saab teistele edastada enda mõtteid, arvamusi, tähtsamaid sündmusi. Teaduritele ja õppejõududele on blogi pidamine hea võimalus oma teadmisi sihtgrupile edasi anda ning vahetut tagasisidet saada. 

Päeviku pidamine - oluliste sündmuste ülestäheldamine kronoloogilises järjekorras. 

Internetis enda nähtavaks tegemine - blogi võib teatud piirini pidada ka isiklikuks veebileheks, kus lihtsa vaevaga saab enda kohta infot jagada.

Sõpradega suhtlemine - blogimine võimaldab olla kontaktis sõpradega ükskõik, millises kohas (eeldab siiski interneti ligipääsu). Siia hulka võib lugeda ka sõpruskonna laiendamine ja kogukondadesse kuulumine.

Rahaline kasu - Blogi pidamine võib olla mitmel moel kasulik. Poliitikud kasutavad blogimist enda reklaamimiseks. Firmadele ja ettevõtjatele on blogimine võimalus enda tooteid tasuta reklaamida. 




No comments:

Post a Comment